PROFESSIONAL ENGLISH
Н.А. Грицай
Е.А. Малашенко
English For Medical Students
Environmental Medicine
УДК 811.111 (075.8):
ББК 81.2 Анг-923
М
Авторы:
Н.А. Грицай, Е.А. Малашенко, И.В. Войтова, Н.М. Левданская, Л.Н. Никитина, Н.Н. Дробыш
Рецензенты:
Зав.кафедрой современных языков ГУО КИИ МЧС Республики Беларусь, кандидат филологических наук, доцент Т.Г.Ковалева;
Зав. кафедрой экологической и молекулярной генетики,
доктор биологических наук, профессор С.Б. Мельнов
Английский язык для студентов медицинских специальностей: учеб. пособие для студентов учреждений высшего образования по специальности «медико-биологическое дело», «Экологическая медицина» / Н.А. Грицай [и др.]; под ред. Н.А. Грицай. – Минск: МГЭУ им. А. Д. Сахарова, 2011. – 120 с.
Учебное пособие по профессионально-ориентированному общению предназначено для развития лексических навыков в области специальной терминологии, совершенствовании умений и навыков устной речи, чтения и перевода текстов, имеющих профессиональную значимость для студентов, изучающих экологическую медицину.
|
|
Данное пособие предназначено для студентов факультета экологической медицины, а также для разных категорий учащихся, интересующихся проблемами развития медицины в экологическом контексте.
Unit 1
FOOD
Vocabulary |
1. Match the words with their definitions:
1) nutrient (n.) | ['njuːtrɪənt] | a) supply with |
2) ingest (v.) | [ɪn'ʤest] | b) undergo chemical decomposition |
3) carbohydrate (n.) | [ˌkɑ͟ː(r)boʊ'ha͟ɪdreɪt] | c) an odourless, tasteless white substance occurring widely in plant tissue and generally obtained from cereals and potatoes |
4) protein (n.) | ['pro͟ʊtiːn] | d) the smallest part of an animal or plant that is able to function independently |
5) absorb (v.) | [əb'zɔːb] or [əb'sɔːb] | e) take in (energy or a liquid or other substance) by chemical or physical action |
6) bloodstream (n.) | ['blʌdstriːm] | f) a substance containing nitrogen and hydrogen and which can be found naturally in the body |
7) digest (v.) | [daɪ'ʤest] | g) change the form, character, or function of something |
8) provide with smth (v.) | [prə'vaɪd] | h) a substance that provides nourishment essential for the maintenance of life and for growth |
9) convert into smth (v.) | [kən'vəːt] | i) separate food in the stomach and intestines into substances |
10) break down (phr.v.) | [ˌbreɪk 'da͟ʊn] | j) take (food, drink) into the body by swallowing it |
11) cell (n.) | [sel] | k) a substance found in food and drink such as meat, eggs, and milk that people need in order to grow and be healthy |
12) amino acid (n.) | [əˌmi͟ːnoʊ 'æsɪd] | l) the red liquid that circulates through the body of a person or animal, carrying oxygen to and carbon dioxide from the tissues of the body |
13) starch (n.) | [stɑ͟ː(r)tʃ] | m) a substance found in foods such as sugar, bread and potatoes that people need to supply their bodies with heat and energy |
Watching |