double arrow

Тема 11. Пухлини органів сечової і чоловічої статевої системи. Варіант 3.


Тема 11. Пухлини органів сечової і чоловічої статевої системи.

Варіант 1.

 

Яка операція застосовується при раку ниркової миски:
A Нефректомія
B Лімфаденектомія
C* Нефроуретеректомія
D Радикальна нефректомія
E Розширена нефректомія  
В процесі росту ДГПЖ передміхурова залоза:
A Трансформується в аденоматозну тканину
B* Відтісняється до периферії, перетворюючись у хірургічну капсулу
C Гіпертрофується
D Залишається без змін
E Проростає аденоматозною тканиною  
Про що свідчить варикоцеле, яке не спадається в горизонтальному положенні тіла?
A Пухлину яєчка
B* Пухлину нирки
C Пухлину сечового міхура
D Пухлину передміхурової залози
E Пухлину статевого члена  
Ознаки раку передміхурової залози при пальцевому ректальному дослідженні:
A Наявність розм’ягчень у передміхуровій залозі
B Нерівні контури простати
C Болючість при пальпації
D Рівні контури простати
E* Щільні ділянки хрящової консистенції без чітких меж  
Для стадії Т1 раку сечового міхура характерно:
A Пухлина проростає у глибокі шари м’язової оболонки
B* Ураження слизової оболонки, інфільтрація субепітеліальної сполучної тканини
C Пухлина інфільтрує внутрішню половину товщини м’язової оболонки
D Проростання всієї товщини стінки міхура і інфільтрація паравезікальної клітковини
E Ураження слизової оболонки  
При стадії Т2 раку нирки:
A Пухлина виходить за межі фіброзної капсули нирки
B Пухлина виходить за межі навколониркової фасції
C* Пухлина розміром понад 7 см не виходить за межі фіброзної капсули нирки
D Пухлина розміром від 1 до 3 см не виходить за межі фіброзної капсули нирки
E Пухлина не виходить за межі навколониркової фасції  
При стадії Т3 раку простати:
A Пухлина виходить за межі капсули простати, і проростає в сечовий міхур
B* Пухлина виходить за межі капсули простати, і проростає в сім’яні міхурці
C Пухлина не виходить за межі капсули простати і не пальпується
D Пухлина не виходить за межі капсули простати і пальпується розміром до 3 см
E Пухлина не виходить за межі капсули простати і пальпується розміром до 1 см    
Найчастіший гістологічний тип злоякісних пухлин передміхурової залози:
A* Аденокарцинома
B Перехідно-клітинний рак
C Саркома
D Аденома
E Дрібно-клітинний рак  
В якій частині передміхурової залози звичайно розвивається рак?
A* Периферична зона
B Перехідна зона
C Центральна зона
D Зона сім’яного горбика
E Всі перераховані зони

 




Найбільш характерний симптом ІІІ стадії доброякісної гіперплазії передміхурової залози:
A* Пародоксальна ішурія
B Поліурія
C Полакіурія
D Хронічна неповна затримка сечовипускання
E Ніктурія  
Найчастіша причина гострої затримки сечі у чоловіків:
A Камені передміхурової залози
B* Аденома передміхурової залози
C Хронічний простатит
D Дивертикул уретри
E Рак простати  
Який метод обстеження не дає жодної корисної інформації для діагностики раку простати?
A Ультразвукове дослідження простати
B Екскреторна урографія
C Цистографія
D Загальний аналіз крові
E* Визначення рівня хоріогонічного гонадотропіну в сироватці крові  
Для стадії Т3 раку сечового міхура характерно:
A Пухлина проростає у глибокі шари м’язової оболонки
B Ураження слизової оболонки, інфільтрація субепітеліальної сполучної тканини
C Пухлина інфільтрує внутрішню половину товщини м’язової оболонки
D* Проростання всієї товщини стінки міхура і інфільтрація паравезікальної клітковини
E Ураження слизової оболонки  
Найбільш інформативний неінвазивний метод діагностики пухлини нирок:
A Екскреторна урографія
B Статична сцинтиграфія
C Ультразвукове сканування
D* Комп’ютерна томографія
E Ниркова ангіографія  
Рак сечового міхура частіше зустрічається у:
A Чоловіків
B Жінок
C* Пацієнтів у віці від 50 до 70 років
D Молодих людей
E Сільських мешканців  


Тема 11. Пухлини органів сечової і чоловічої статевої системи. Варіант 2.



1. Найточніший метод візуалізації структури нирки (наявності пухлинного процесу)?

А) екскреторна урографія

Б) ультрасонографія

В)* КТ з контрастуванням та без

Г) МРТ

Д) ниркова артеріографія

 

2. Пацієнтам після радикальної нефректомії з приводу нирковоклітинного раку T1N0M0 виконується (не виконується)

А)* жодних рентгенологічних досліджень

Б) оглядова рентгенографія органів грудної клітки щороку

В) оглядова рентгенографія органів грудної клітки та КТ заочеревинного простору щороку

Г) оглядова рентгенографія органів грудної клітки щороку та КТ заочеревинного простору кожні 2 роки

Д) оглядова рентгенографія органів грудної клітки та КТ заочеревинного простору кожні 2 роки

 

3. Головним недоліком гемірезекції нирки, в порівнянні з радикальною нефректомією, при лікуванні низькодиференційованої нирковоклітинної карциноми є:

А) технічні труднощі виконання операції

Б) інтраопераційна кровотеча

В) віддалені метастази в післяопераційному періоді

Г)* рецидив пухлини в оперованій нирці

Д) метастазування в регіонарні лімфовузли у післяопераційному періоді

 

4. У пацієнтів після радикальної нефректомії рівень 5-річного виживання найсильніше корелює з:

А) ураженням перінефральної жирової клітковини на мікроскопічному рівні

Б) ураженням перінефральної жирової клітковини на макроскопічному рівні

В) ураженням судин нирки

Г) ураженням субдіафрагмального відділу нижньої порожнистої вени

Д)* ураженням регіонарних лімфатичних судин

 

5. У 45-річного чоловіка виявлено пухлину 5 см Æ в/3 єдиної лівої нирки та один метастаз 2 см Æ н/д лівої легені. Найкращий метод лікування?

А) початкова імунотерапія, потім гімірезекція нирки

Б) гемірезекція нирки, потім імунотерапія

В) перша операція - гемірезекція нирки, друга – лобектомія легені

Г)* одночасна гемірезекція нирки та лобектомія легені

Д) радикальна нефректомія та лобектомія легені одночасно

 

6. У 62-річного чоловіка без жодних скарг за результатами гістологічного дослідження біоптату центрально розташованого об’ємного утвору 3 см Æ правої нирки виявлено онкоцитому. Контрлатеральна нирка без патологічних змін. Креатинін крові 0,088 ммоль/л. Метастазів не виявлено. Наступний крок лікаря:

А) спостереження з наступною КТ через 3 місяці

Б)* радикальна нефректомія

В) емболізація ниркової артерії

Г) гемірезекція нирки

Д) спостереження з наступною ультрасонографією через 6 місяців

 

7. В урологічне відділення поступає 48-річна жінка з нападом лівобічної ниркової коліки та профузною гематурією. За даними КТ – велика лівобічна перінефралана гематома пов’язана з 3,0 см ангіоміоліпомою нирки. Також виявлено множинні ангіоміоліпоми у правій нирці від 1,5 до 6,5 см. Найкращий метод лікування розриву лівої нирки:

 

А)* селективна емболізація та черезшкірне дренування гематоми

Б) радикальна нефректомія

В) спостереження

Г) гемірезекція нирки

Д) лапароскопічна кріоабляція

 

8) Який зовнішній фактор визнаний Европейською асоціацією урологів як фактор ризику нирковоклітинної карциноми?

А) радіотерапія

Б) антигіпертензивні засоби

В)* тютюнопаління

Г) діуретики

Д) дієта з високим вмістом жирів

 

9. Цілісність якої анатомічної структури за даними гістологічного дослідження після трансуретральної резекції стінки сечового міхура з пухлиною відповідає точному стадіюванню пухлини (Т1)?

А) шару глікозаміногліканів

Б) базальної мембрани

В) власної мембрани

Г)* м’язевого шару

Д) жирової клітковини

 

10. Який біологічний процес не дозволяє раковим клітинам розмножуватись та метастазувати?

А) проліферація

Б) рухливість

В) експресія протеолітичних ферментів

Г)* апоптоз

Д) неоангіогенез

 

11. Що характерно для метастазів раку сечового міхура?

А)* рідко виникають доки не уражений м’язевий шар

Б) первинно уражаються навколоміхурові лімфатичні вузли

В) печінка уражається частіше ніж навколоміхурові лімфатичні вузли

Г) ніколи не уражають кості

Д) часто виникають після ТУР

 

12. Що найбільш характерно для гематурії при раку сечового міхура?

А) як правило, супроводжується дискомфотом та біллю

Б)* має перемінний характер (то з’являється, то зникає)

В) виникає у меншості пацієнтів

Г) часто спричиняє анемію

Д) виникає на початку сечовипускання

 

13. Основна перевага флуоресцентної цистоскопії після довенного введення 5-амінолевулонової кислоти:

А) дозволяє виявити проростання пухлини у навколоміхурову жирову клітковину

Б)* дозволяє візуалізувати та резекувати ендоскопічно невидимі пухлини

В) дозволяє лікувати пухлини під місцевою анестезією

Г) скорочує час ТУР

Д) не потребує використання спеціальних приладів

 

14. При плануванні виконання ТУР сечового міхура, розрізнення яких шарів сечового міхура найважливіше?

А) між епітелієм та lamina propria

Б) між глибоким та поверхневим листками lamina propria

В)* між lamina propria та м’язевим шаром

Г) між поверхневим та глибоким листками м’язевого шару

Д) між м’язевим шаром та перівезікальним жиром

 

15. Обстеження, необхідні для стадіювання м’язево-інвазивного раку сечового міхура включають, окрім:

А) КТ черевної порожнини і тазу

Б) екскреторна урографія

В) сцинтиграфія кісток

Г)* КТ грудної клітки

Д) концентрація креатиніну крові


Тема 11. Пухлини органів сечової і чоловічої статевої системи. Варіант 3.

1. Інвазія раку сечового міхура у глибокий м’яз детрузора трактується як:

А) Т1

Б) Т2а

В)* Т2b

Г) Т3а

Д) T3b

 

2. Найчастіша локалізація пухлин верхніх сечовивідних шляхів?

А)* ниркова миска та чашечки

Б) пієлоуретеральний сегмент

В) в/3 сечоводу

Г) с/3 сечоводу

Д) н/3 сечоводу

 

3. Пацієнти з мікроскопічно встановленим уротеліальним раком Т3 верхніх сечовивідних шляхів мають найкращий прогноз при локалізації пухлини у:

А)* мисці нирки

Б) пієлоуретеральному сегменті

В) в/3 сечоводу

Г) с/3 сечоводу

Д) н/3 сечоводу

 

4. Травматична катетеризація при виконанні БЦЖ-терапії. Наступні дії?

А) продовжити процедуру, призначити фторхінолони

Б)* припинити процедуру, оцінити стан пацієнта через 1 тиждень

В) ввести уро-БЦЖ та спостерігати за станом пацієнта – наявністю гарячки, бактеріологія сечі

Г) припинити процедуру, призначити інтерферон-α на подальший курс

Д) ввести гемоцианін одноразово, в подальшому перейти на уро-БЦЖ

 

5. Внутрішньоміхурова хіміотерапія одразу ж після ТУР сечового міхура супроводжується:

А)* зниженням рівня рецидивування папілярної пухлини

Б) значними склеротичними процесами в сечовому міхурі та дизурією

В) зниженням прогресування високидиференційованих пухлин

Г) швидкоминучими тромбоцитопенією та лейкоцитопенією

Д) зниженням рецидивів carcinoma in situ

 

6. 34-річній жінці з приводу раку сечового міхура Т2N0Mx виконано радикальну нефректомію. Що з нижченаведеного є правильним?

А) необхідно виконувати висічення передньої стінки піхви

Б) уретра, як правило, уражена пухлинним процесом

В)* не рекомендується формувати ортотопічний сечовий міхур, якщо сечоміхуровий трикутник дифузно уражений carcinoma in situ

Г) при класичному передньому доступі необхідна екстирпація матки

 

7. Яка перевага парціальної резекції сечового міхура над радикальною цистектомією при лікуванні інвазивного раку сечового міхура?

А) більш точне стадіювання пухлини

Б) кращий 5-річний рівень виживання хворих

В)* збереження сечового міхура та сексуальної функції

Г) можливість виконання контрольної цистоскопії

Д) нижчий рівень рецидиву пухлини

 

8. Найчастіша знахідка при виконанні екскреторної урографії з приводу пухлини верхніх сечовивідних шляхів:

А) пухлинна маса

Б)* дефект наповнення

В) гідронефроз

Г) відсутність функції нирки

Д) зниження функції нирки

 

9. У 60-річного чоловіка виявлено низькодиференційований перехідноклітинний рак миски нирки. Тактика лікування:

А) уретероскопічна абляція

Б) антеградна черезшкірна резекція

В) пієлотомія та резекція пухлини

Г)* радикальна нефруретеректомія

Д) хіміотерапія

 

10. Найчастіший симптом чи ознака у молодих пацієнтів з гермінативно-клітинним раком яєчка?

А) біль яєчка

Б)* збільшення яєчка, ураженого пухлиною

В) реактивне гідроцелє

Г) двостороння гінекомастія

Д) гемоспермія

 

11. Процент вилікування семіном усіх стадій:

А) 50%

Б) 60%

В) 70%

Г) 80%

Д)* 90%

 

12. Першочергові, найбільш інформативні методи обстеження при підозрі раку простати:

А) пальцеве ректальне обстеження

Б) визначення простато-специфічного антигену

В) визначення кислої фосфатази

Г) трансректальна ультрасонографія

Д)* пальцеве ректальне обстеження та визначення простато-специфічного антигену

 

13. Об’єм сучасних обстежень чоловіків з раком простати обов’язково включає:

А) пральцеве ректальне дослідження

Б) ПСА крові

В) гістологічна стадія

Г) сцинтиграфія кісток

Д)* усе з переліченого

 

14. Можливі методики лікування хворих на рак простати Т1b-T2b:

А) радикальна простатектомія

Б) радіотерапія

В) гормональна антиандрогенна терапія

Г) очікувальне спостереження

Д)* усі перелічені

 

15. Найчастіше злоякісне захворювання статевого члена:

А)* плоскоклітинна карцинома

Б) мезенхімальні пухлини

В) метастатичні ураження

Г) інтраепітеліальна неоплазія

Д) хвороба Боувена


Тема 11. Пухлини органів сечової і чоловічої статевої системи.

Варіант 1.

1. С

2. B

3. B

4. E

5. B

6. C

7. B

8. A

9. A

10. A

11. B

12. E

13. D

14. D

15. C

 

Варіант 2.

1. В

2. А

3. Г

4. Д

5. Г

6. Б

7. А

8. В

9. Г

10. Г

11. А

12. Б

13. Б

14. В

15. Г

 

Варіант 3.

1. В

2. А

3. А

4. Б

5. А

6. В

7. В

8. Б

9. Г

10. Б

11. Д

12. Д

13. Д

14. Д

15. А

 

 

Заказать ✍️ написание учебной работы
Поможем с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой

Сейчас читают про:
Поможем в написании
> Курсовые, контрольные, дипломные и другие работы со скидкой до 25%
3 569 лучших специалисов, готовы оказать помощь 24/7