Данный лексический материал предназначен для того, чтобы студенты запомнили специальные термины, характерные для текстов по указанной тематике, и успешно применяли их в речи

сommercial                                 промышленный, торговый, коммерческий

industry                                  промышленность

combination                                         соединение, сочетание

manufacture                                         изготовление, производство

agitate                                         перемешивать, взбалтывать

dairy products                            молочные продукты

fluid milk                                    питьевое молоко

raw milk                                     сырое молоко

whole milk                                  цельное молоко

skim milk                                    обезжиренное молоко

condensed milk                           сгущенное молоко

evaporated milk                          концентрированное молоко

dried (powdered) milk                сухое молоко

cream                                                   сливки

ice cream                                     мороженое

curd                                            творог

fermented dairy products                     кисломолочные продукты

intake                                                   прием

clarification                                 очистка

clarifier                                       очиститель

freeze (froze, frozen)                   замораживать

to churn                                      сбивать (масло)

hydrogenated fat                         гидрогенизированный жир

Задания

Задание 1.Прочитайте и переведите текст:

Types of dairy products

 

Fluid milk for commercial distribution is usually pasteurized, that is subjected to a temperature of 61.7 °C for at least 30 min or 71.7 °C for 15 sec, and then cooled and bottled. The importance of safety and cleanliness is stressed in the dairy industry. Milk may also be condensed or evaporated, dried, powdered, or separated into skim milk and cream.

Butter is churned from cream. Margarines are similar to butter but made of hydrogenated fats, usually vegetable in origin, with added butter-type flavours and colouring.

Ice cream is the frozen product made from a combination of milk products (cream, butter, or milk – either whole or evaporated, condensed, skimmed, or dried) and two or more of the following ingredients: eggs, water, and sugar, with flavouring and colouring matter. In the manufacture of ice cream, freezing is accompanied by agitation of the ingredients to avoid crystallization and to incorporate air for proper texture.

Cheese is the product made from curd obtained from the whole, partly skimmed, or skimmed milk of cows or other animals, with or without added cream.

Many fermented products are produced from milk. These fermentations require the use of bacteria that ferment lactose or milk sugar.

Задание 2. Ответьте на следующие вопросы:

1. Is fluid milk usually pasteurized?

2. What is butter churned from?

3. What is the ice-cream?

4. What is cheese made from?

5. How many products are produced from milk?

 

Задание 3. Переведите следующие словосочетания:

a) commercial distribution, stainless steel, plastic pipelines, flexible plastic pipelines;

b) added flavours, frozen product, processing plant, flavouring and colouring matter, receiving station;

c)  milk sugar, truck driver, farm tank, stainless steel pipelines, skim milk fraction, discharge pipe, fat content, butter-type flavor.

Задание 4. Выберите правильный перевод следующих предложений. Обратите внимание на функцию инфинитива:

1. Milk is pasteurized to kill bacteria.

1.1 Пастеризованное молоко не содержит бактерий.

1.2 Молоко пастеризуют для того, чтобы уничтожить бактерии.

2. То make butter cream is churned.

2.1 Для того чтобы получить масло, сбивают сливки.

2.2 Процесс получения масла из сливок называется сбиванием.

 

Задание 5. Определите, о каком продукте идет речь:

1. A product made from curd with or without added cream 1.Сливочное                                                                                     масло.

2. A dairy product which is churned from cream.                     2. Мороженое.

3. A frozen product made from a combination of milk             3. Сыр.

products, eggs, water and sugar with flavouring and

colouring matter.

4. A product similar to butter but made of hydrogenated         4. Кисломолочныe

fats with added butter-type flavourings and colouring.             продукты.

5. Milk products fermented by bacteria.                          5. Маргарин.

 

Задание 6. Переведите следующее предложение:

In the manufacture of ice cream, freezing is accompanied by agitation of the ingredients to avoid crystallization and to incorporate air.

 

Вопросы к практическому занятию

1. Сколько продуктов производится из молока?

2. С какой целью пастеризуют молоко?

3. Что необходимо для получения кисломолочных продуктов?

 

Практическое занятие 10

ОБРАБОТКА МОЛОКА

PROCESSING OF MILK

Теоретическая часть

Данный лексический материал предназначен для того, чтобы студенты смогли составить высказывание о промышленных способах обработки молока.

tank truck                          автоцистерна

cream screw                           шнек-дозатор для сливок

raw                                    сырой

pump                                          насос

stainless                             нержавеющий

delivery                             поставка, доставка

sample                               образец

flexible                               гибкий

pipelines                            трубопроводы

similar                               похожий

clarifier                              осветлитель

fraction                              частица, фракция

discharge                           разряжать, сброс

screw                                 винт, закручивать

Задания

Задание 1. Прочитайте и переведите текст:

Processing of milk

Most raw milk collected at farms is pumped from stainless steel tanks into tank trucks for delivery to processing plants.

Collection and intake.

The truck drivers are required to check flavour, temperature, and volume of milk in the farm tank and to collect a sample of raw milk for analysis before pumping the milk into the truck. At the receiving station of the processing plant the milk in the farm truck is weighed and pumped into the plant through flexible plastic and stainless steel pipelines.

Separation and clarification.

The actual processing of raw milk begins with either separation or clarification. These machines are essentially similar except that in the clarifier the cream and skim milk fractions are not separated.

Separators have two discharge pipes, one for cream and one for skim milk. Clarifiers have only one pipe for whole milk. Separators have a device called cream screw by which the fat content in the cream is regulated. This screw allows more or less cream to pass out through the discharge pipe.

Задание 2. Ответьте на следующие вопросы:

1. What is milk usually done before pumping it into the tank truck?

2. What is the difference between separation and milk clarification?

3. When does the processing of raw milk begin?

4. How many pipes do separators have?

5. What does the screw allow?

 

Задание 3. Найдите в тексте эквиваленты следующих словосочетаний:

для доставки на перерабатывающее предприятие; брать образец сырого молока на анализ; сепарация и очистка; порции сливок и обезжиренного молока; две отводные трубы; содержание жира в сливках; большее или меньшее количество сливок.

Задание 4. Заполните пропуски словами из данного ниже списка:


Понравилась статья? Добавь ее в закладку (CTRL+D) и не забудь поделиться с друзьями:  



double arrow
Сейчас читают про: